Ölüm ve defin töreni
Ölüm yatağında olan erkek veya kadın, yaşlı veya genç olmasına bakmaksızın can verirken yüzü kıbleye doğru yatırırlar.
Can veren kişinin yanında tek kadın kalmalı. Onun yanında çok yüksekten ağlanmaz yada yüksek sesle konuşulmaz. Ölü odada yalnız bırakılmaz.
İnsan vefat ettikten sonra cesedinin çirkin gözükmemesi için onun gözlerini, ağzını kapatılır, çenesini bağlanır, elleri ve ayakları düz uzatılır. Sonra onun yüzü beyaz bezle örtülür. Eğer ölüm gece gerçekleşmişse, onun yanında mum yakılır.
Adete göre insan öldükten sonra ceset hemen yıkanmalı ve pak olmalıdır. Sonra bahçede ateş yakılır ve erkekler bu ateşin etrafında otururlar. Ateşin etrafında oturanların sayısı tek sayı olmalı. Burada oturulduğu zaman sokaktan yabancı biri geçerse yada onlara yakın gelirse, o zaman Fatiha okunur.
Ölen insan çamaşırsız kefene bükülür. Kefen beyaz ketenden veya bezden hazırlanır, üç kısımdan oluşur:1) bedenin alt kısmını bükmek için kumaş kesiği, 2) gömlek, 3) Merhumu baştan aşağı bürüyen kumaş. Kefen mutlaka tahta iğneyle dikilmelidir. Vefat etmiş kadın için kocası, vefat etmiş erkek için ise karısı, yahut onun akrabaları veya evlatları kefen hazırlamalıdırlar.
Ceset aynı gün götürülür, yani kişi vefat ettiği gün defnedilmelidir.
Cesedi evden çıkarırken, direk kaldırıp götürülmez. Cenaze üç kez kaldırıp yere konulduktan sonra götürülür. Cenazeyi götürürken dönüp arkaya veya etrafa bakılmaz. Veya yarı yoldan geri dönülmez. Sadece ileri ve sessizce gidilmelidir.
Mezarlığa gelindiğinde cenaze hemen mezara indirilmez. Mezarlığa gelindiğinde cenazeyi bir yere koymak için mezardan 1 metre kenarda yer hazırlanır. Cenaze namazı kılmak için cenaze buraya konulur. Eğer ölen erkekse, merhumun başı üstünde dua okuyan cenazeye yakın, eğer ölen kadınsa, ondan biraz kenarda durur. Dua okunmada, cenaze namazı kılınmadan cenazeyi gömmek doğru sayılmaz.
Eğer altı yaşına gelmiş çocuk ölmüşse, namaz kılmak vaciptir. Lakin altı yaşı olmamış çocuk için namaz kılınmayabilir.
Ölen kendi eceliyle değil, intihar etmişse, ona da cenaze namazı kılınır. Cenaze namazı kılmazdan önce imam sağ elini merhumun bir omzuna, sol elini sol omzuna koyarak merhumu sıkıca silkeler ve kulağına şu sözleri söyler. “Duy, bil ki, ya falanca (adını söyler)”. Sonra dua okumaya başlar.
Kadın mezarı erkeğinkinden biraz daha derin olur.
Âdete göre Müslümanları tabutta gömmezler, ama bazı durumlarda (vücudu parçalanmış ve ya çürümekte olan ölü bulunmuş) tabutta gömülebilir. Ama tüm durumlarda Müslüman kefene sarılır, elbisesiz ve kenar eşyalar olmadan yüzü kıbleye gömülür.
Cenazeyi mezara indirmeden önce cenaze olan tabutu üç defa yere koyup kaldırırlar. Yalnız bundan sonra onu mezara indirirler. Eğer ölen erkekse, cenazeyi üçüncü kez yere koyarken merhumun başı kıbleye taraf olmalıdır. Erkeği mezara onun geniş tarafından indirirler. Kadınıysa yüzü kıbleye döndürür ve hemen mezara indirirler. Cenaze mezara indirilirken onu yerleştirmek için mezara inen kişi başı açık ve ayakkabısız olması gerekir. O kişi mezardan merhumun ayak tarafından çıkmalıdır. O, herkesten önce mezara bir avuç toprak atıp şöyle denir: “Biz hepimiz Allaha mahsusuz ve onun yanına dönüyoruz”. Mezara toprak atarken yalnız tek sayıda atılır. Mezarın üstüne atılan toprak seviyesinden dört – beş parmak yükseklikte olmalıdır. Mezarın üstü toprakla örtüldükten sonra, mezarın üstüne su döküp yedi defa avuçla toprak atıp dua okunur.
Bütün bunlardan sonra ölen kişinin yakın dostu akrabası sırayla dizilir ve bütün mezarlıktaki insanlar onlara başsağlığı verir. Başsağlığı verirken bu cümleleri söylerler: “Allah öleninize rahmet etsin. Geride kalanları görünmez kazadan – beladan sakınsın. Allah onların canını sağ etsin”. Sonra eve dönerler. O gece kuran okunur.
Üç merasimi
Üç – sadece rakam olsa da, yas merasimini ifade eden bir anlam kazanmıştır. Üç yаs merаsimi gibi Zerdüşt adetleriyle bağlı bir mefhumu ifade eder. Yedi merasimi
Yеdi. Аzerbаycаnlılаrda özel mitolojik sеmаntiğe sahip yеdi rakamına olan münasebet ecdadımızın tefekkür şekillenmesiyle ilgilidir. Kırk Merasimi
İnsanın dünyаyа gelişinden, çocuğun аnа karnından ayrıldığı günden kırk gün geçene kadar hem ananın, hem de çocuğun bünyesinde bir birinden аyrılmаdаn yаrаnаn zararların tedavisi devam ediyor. Bu kırk günde hem ana, hem de çocuk kırklı оlur. Оnlаrın dış temаslаrdаn korunması hem psikolojik, hem de hijyenik bakımından önem arz etmektedir. İnsаnın vefat ederken de kırk rakamı ile ilgili yas törenlerinin bitmesiyle merasimler sona erir. Kırk gün içinde ölünün cesedinde çürüme prosesi başlar ve sona erir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder